Kezelések, terápiák
McKENZIE MÓDSZER

A McKenzie módszer elsősorban gerincproblémák, gerincsérv illetve izületi problémák speciális vizsgálati- és kezelési rendszere. Az egyik legelismertebb, megbízható, kutatásokon alapuló eljárás a világon, mely számos mozgásszervi eltérés kezelését szolgálja, és amely a páciens aktív bevonását szorgalmazza panaszai enyhítésében, megszüntetésében a terápia során.

A módszert egy új-zélandi fizioterapeuta, Robin McKenzie fejlesztette ki a 60-as években. Megfigyeléseinek alapja, hogy a gerinc bizonyos gyakorlatai jelentős javulást eredményeznek egyes pácienseknél elősegítve, hogy mihamarabb visszatérhessenek normál, mindennapi tevékenységeikhez.
A módszerrel pontosan meghatározható a diagnózis és ezáltal az azt követő kezelési terv, mely a diagnózishoz igazodik. Ezek alapján elég konkrétan megállapítható annak hatása a beteg tünetei alapján.

McKENZIE módszer
McKENZIE kezelés
McKENZIE terápia

Gerincsérv esetében a gyakorlatokkal megpróbáljuk a fájdalmat centralizálni, vagyis a perifériáról /az esetlegesen a végtagokba sugárzó fájdalmat/ a gerinc irányába elmozdítani. Célunk ezzel az ideggyököt érintő kompresszió csökkentése, mellyel a panaszok is igen hamar jelentősen enyhülnek számos esetben.
A gyakorlatoknak köszönhetően a műtét sok esetben elkerülhető, ha mégsem, akkor az egyéni igények szerint kialakított mozdulatsorok a műtét utáni gyors felépülést segítik.

Az elvégzendő mozdulatok irányát és erősségét nem lehetséges sztereotip feladatsorokban előírni, azok kialakítását minden egyes részletben a beteg visszajelzéseihez kell igazítani. A mozgásvizsgálat során pontosan megállapítható, hogy a páciens fizikuma mely mozdulatokra reagál kedvezően, illetve kedvezőtlenül. A jól megválasztott mozdulatsorok, gyakorlatok nemcsak a gerinceredetű derék- és nyakfájdalom ellen hatásosak, hanem bármelyik ízület kezelésére alkalmasak lehetnek

A változáshoz elengedhetetlen, hogy nagyon határozott, célzott gerinctorna egészítse ki a terápiát, mely az egész törzsizomzat megerősítésével, illetve az érintett gerincszakasz stabilizásával a panaszmentes, megszokott életvitelt segíti elő.