Érdeklődés: +36 20 224 8254

Kezelések, terápiák

Fascia Release terápia

A manapság még csak kevesek által ismert Fascia Release Terápia – napjainkban elsősorban a sportolók körében használatos eljárás, mely segíti izomzatuk regenerálódását, rugalmasságuk megőrzését. Újabban azonban a rehabilitációban is méltán egyre nagyobb szerepet kap, hiszen jelentős javulás érhető el általa, olyan mozgásszervi problémákat kísérő fájdalmak kezelése során, melyek esetében más terápiák alkalmazása nem bizonyul megfelelőnek, vagy elegendőnek, és amelyek hátterében, sok esetben a fascia elváltozása áll.

A kezelés ára:

Időtartam: 50 perc

12 000 Ft

Fascia Release terápia
Fascia Release terápia

A fascia az izmokat, belső szerveket borító rugalmas kötőszöveti struktúra, mely átöleli, szorosan körülfogja azokat, tartást ad, formát képez, s egyben védelmet is nyújt azoknak. A fasciák által alkotott hálózat biztosítja ezeknek az elemeknek az egymáshoz viszonyított elmozdulását, valamint utat biztosít a bennük futó ereknek, idegeknek. Egyes rostjai – elsősorban az inak felett – tömöttebb elrendeződésűek, szalagszerű köteget alkot.

Amikor a szervezetben eltérés keletkezik, és kimozdul egyensúlyi állapotából (néhány lehetséges okot említve, ez lehet csonttörésből, izom- ínsérülésből, végtaghossz különbségből, gerinc deformitásból, a láb statikai eltéréséből adódó elváltozás), ez nemcsak a sérülést elszenvedő struktúrát, de az azt körülvevő szöveti elemeket, így a fasciát is megterheli, és annak elváltozását okozza. Megvastagszik, feszessé, rugalmatlanná válik, fájdalomérző képessége növekszik, és ezzel hatással van az általa körülvett izomkötegekre és a környezetében található kötőszövetekre is. A fascia tónusa azonban az azt felépítő kollagénnek köszönhetően viszonylag könnyen alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, így alakítható, változtatható, rugalmassága, mobilitása növelhető. A fascia optimális tónusának visszanyerésével, nemcsak az érzékenység és fájdalom csökken majd, de az izmok normális funkciója és a környező kötőszöveti elemek fiziológiás (azaz normál) működése is helyreáll.

Ennek a tónusoldásnak egyik lehetséges módja a manuális fascia release, melynek során a terapeuta kézzel oldja a feszüléseket és letapadásokat a megfelelő láncok mentén. Alkalmanként különböző eszközök segíthetik, tehetik hatékonyabbá a folyamatot.

Másik módja az SMR henger segítségével történő oldás (SMR, Self-myofascial release), ahol vagy a terapeuta instrukcióját követve, vagy a már megfelelő technikát elsajátítva, a páciens önállóan végzi az oldáshoz szükséges, megfelelő gyakorlatokat.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk. További információkat erről itt olvashat.