Érdeklődés: +36 20 224 8254

A Yumeiho® elméleti háttere

A Yumeiho® elméleti háttere

A technika eredeti teljes elnevezése “kotsuban Yumeiho®”.

A kotsuban szó jelentése: medence.

A keleti masszázstechnikákra alapvetően jellemző, hogy mindig az egész testet kezelik, és nem csak egy-egy testrészt vagy testtájékot.

A Yumeiho® ezen belül a legnagyobb hangsúlyt a medencére, a test statikai központjára helyezi, a részarányosságot, szimmetriát, az esetleges súlyponteltolódást veszi alapnak.

Saionji Masayuki mester legnagyobb érdeme az volt, hogy - korának tudományos ismereteit megelőzve - módszerével felismerte a medence kulcsfontosságú szerepét a vázrendszer statikájában és a mozgásszervi panaszok kialakulásában, elsősorban a gerincferdülésekben.

Az emberi test részarányos, szimmetrikus felépítésű, és a súlyközpontja a medence területére esik.

A medencét 3 csont alkotja: A keresztcsont (os Sacrum) és két csípőcsont, „csípőlapát” (Illium), amelyek egy ízülettel kapcsolódnak egymáshoz (SI ízület).

Ha bármilyen oknál fogva medencetorzió jön létre (pl. a medence csavarodik, ferdül), akkor a test súlyközpontja is eltolódik, így megváltozik az egész test statikája és ezzel együtt a szimmetriája is.

Ez sokféle mozgásszervi problémát okozhat, például leggyakrabban gerincferdülést, relatív lábhosszúság különbséget, derék- és hátfájást, csípőízületi fájdalmat, térd- és bokafájdalmat, kopásokat…stb.

Az ilyen elváltozásokkal szemben a szervezet mindig kompenzációra törekszik, így bizonyos izomcsoportok túlterhelődnek, feszesebbé, merevebbé válnak, vagy épp elgyengülnek, és sok esetben az ízületek mozgásterjedelme is beszűkül.

Masayuki mester a folyamatos kezelései során megfigyelte, hogy a legtöbb gerincferdülés (nem mindegyik!) valamilyen medencetorzióból adódik. Ezt a medencetorziót szinte majdnem mindig egy relatív lábhosszúság különbség kíséri. Ezen a megfigyelésen alapul a Yumeiho® diagnosztikája is.

MIÉRT FONTOS EZ?

Ezekben az időkben (a ’70-es, ‘80-as évekről van szó!!) a medence torziójából adódó relatív lábhosszúság különbségeket és az ezekből kialakuló gerincferdüléseket talpbetétekkel próbálták gyógyítani, a test szimmetriáját helyreállítani. Ez bizonyos esetekben indokolt és jó megoldás, de sokszor csak “konzerválta” a problémát, rögzítették vagy még fokozták ezt a statikailag hibás állapotot.

A Yumeiho® masszázs alapvetően 3 gyógymód elemeit ötvözi.

1. A MASSZÁZS

A Yumeiho® egy dinamikus masszázs, ami az egész testet kezeli. Hasonlóan több más ázsiai eredetű masszázshoz, a Yumeiho® -t is a földön végzik: tatamin, laticelen vagy szivacson. Ennek oka egyrészt a keleti hagyományokban gyökerezik, másrészt konkrét technikai előnye is van. Az ázsiai eredetű masszázsokban a masszőr mindig a testsúlyát használja a masszázs alatt, a test súlypontjának áthelyezésével dolgozik az egész kezelés során. Többféle fogást alkalmaz (nyomó, gyúró, görgető, pontnyomás), így még a legmélyebben fekvő izmok is elérhetők és hatékonyan kezelhetők. A testsúlyhasználat okán a Yumeiho® kevésbé fárasztó, mint azok a módszerek, amelyeket masszázságyon végeznek.

2. ÍZÜLETI KORREKCIÓK – KIMOZGATÁSOK

A keleti típusú masszázsok (thai, kínai, stb.) olyan ízületkorrekciós technikai elemeket is tartalmaznak, amelyek az ízületek mozgásterjedelmének javítására vagy a hibás ízületműködés helyreállítására alkalmazhatók. Ezek a korrekciós technikák a Yumeiho® masszázsban is benne vannak, szinte minden ízület kimozgatható ezekkel a fogásokkkal.

3. AKUPRESSZÚRA – MERIDIÁNOK – A TEST ENERGIARENDSZERE

Az ázsiai tradicionális gyógymódoknak elválaszthatatlan része az emberi test holisztikus szemlélete, látásmódja, aminek fontos pillére a test “energiarendszere”. Ez a fizikailag láthatatlan “csatornahálózat” (amelyet legelterjedtebb néven meridiánokként ismerünk) az egész testet behálózza, átszövi, és ez az, amiben az (élet) energia, a chi áramlik bizonyos törvényszerűségek szerint (kínai szervóra). Innen erednek például a Chi-kung, Chi gong vagy a Tai-chi kifejezések is.

A Yumeiho® masszázs a kezelés során a meridiánokra és az azokon lévő akupresszúrás pontokra, valamint az izmokban lévő trigger és tender pontokra kifejtett hatásával a szervezet energiarendszerét is javítja, de elsődleges célja, hogy a mélyizom masszázzsal és az ízületi korrekciókkal helyreállítsa a test szimmetriáját.

“Gyógyítás - Gyógyulás…”- soha nem a terapeuta gyógyítja meg a páciensét. A gyógyulás mindig öngyógyulás, vagyis az emberi szervezetnek megvan az a kölönleges képessége hogy meggyógyítsa saját magát.

A mozgásszervi betegségekre (izomfeszülések, ízületi elakadások, a fascia vagy a szalagok rövidülése, stb.) úgy is gondolhatunk mint egyfajta “ZAVARÓ MEZŐK” a testben, amelyek vagy akutak vagy krónikusak (régóta fennállóak), de a test ezeket a zavaró tényezőket már nem tudja “helyreállítani” segítség nélkül.

Akár az alternatív gyógyászatot, akár az akadémikus orvoslást nézzük, tulajdonképpen mindegyik ugyanazt csinálja a saját eszköztárával. Egy orvos vagy egy alternatív gyógyászattal foglakozó terapeuta megpróbálja “elhárítani” ezeket a “ZAVARÓ MEZŐKET”. Ha ez sikerül, akkor beindul a test öngyógyító mechanizmusa, a páciens állapota nem romlik tovább, és vagy egy élhető életminőséget biztosít számára, vagy javulni fog az állapota, de legtöbb esetben teljesen meggyógyul.

Gyakorlati ízelítő:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk. További információkat erről itt olvashat.